traffic analytics

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Πράσινη Ταράτσα-Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών-Σύνταγμα
Πράσινη Ταράτσα-Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών-Σύνταγμα
Πράσινη Ταράτσα-Ψυχικό
Πρασινη Ταρατσα Πρασινη στεγη
Πρασινες Ταρατσες Πρασινες στεγες

Αρχική Σελίδα Πράσινες Στέγες Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
GreekEnglish (United Kingdom)
 
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη PDF Print E-mail

Εδώ και πολλά χρόνια τα φυτεμένα δώματα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία κι από Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, μεγάλες και μικρές εταιρείες και οργανισμοί υιοθετούν την πρακτική των πράσινων στεγών, ως μια χειροπιαστή αναγνώριση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Ως επί το πλείστον οι εταιρείες που εφαρμόζουν φυτεμένο δώμα στις στέγες τους επιλέγουν είτε τον εκτατικό, είτε τον ημιεντατικό τύπο, για να συνδυάσουν τα περισσότερα οφέλη, τόσο από περιβαλλοντική, όσο και από οικονομοτεχνική άποψη.

Άλλωστε, η ανεκτίμητη προσφορά των φυτεμένων στεγών στο ευρύτερο περιβάλλον ενισχύει το προφίλ της αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας του φορέα, ενώ αντισταθμίζει άμεσα πολλές από τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Επιχειρήσεις με Φυτεμένο Δώμα

Αεροδρόμιο ΣίπολΧαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του διεθνούς αεροδρομίου του Άμστερνταμ (Schiphol International Airport), ενός από τους πρώτους οργανισμούς που έχει εφαρμόσει την πρακτική των φυτεμένων δωμάτων από το 1994, σε μια έκταση 73.000 τμ., πάνω σε έξι διαφορετικά κτήρια.

 

 

Banco Di SantanderΕπίσης χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ισπανικής τράπεζας Ντι Σανταντέρ (Banco di Santander), που το 2005, εγκατέστησε στο κεντρικό της κτήριο, λίγο έξω από τη Μαδρίτη, το μεγαλύτερο φυτεμένο δώμα του κόσμου σε μια επιφάνεια 100.000 τμ. Και μόνο η θέα της τεράστιας έκτασης πρασίνου που καλύπτει τη στέγη της τράπεζας, αρκεί για να πείσει ακόμα και τους πλέον δύσπιστους οικονομολόγους για τα οικολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που έχουν τα φυτεμένα δώματα.

Στις ΗΠΑ, εκτός της φημισμένης πράσινης στέγης του δημαρχείου του Σικάγο -η οποία εγκαταστάθηκε το 2001 και έκτοτε το Δημαρχείο δεν χρησιμοποιεί κλιματιστικά μηχανήματα σε κανέναν από τους ορόφους του- είναι αυτό της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford που εγκαταστάθηκε το 2003 στο εργοστάσιο της εταιρείας, στο Ντίαρμπορν του Μίσιγκαν, σε μια επιφάνεια 42.177 τμ.

 

"Όταν μιλούσαμε γι' αυτό όλοι νόμιζαν ότι μιλάμε Κινέζικα. Τώρα όλοι λένε: 'Αν η Ford μπορεί να το κάνει, μπορούμε κι εμείς", αναφέρει ο Γουίλιαμ Μακ Ντόναφ, αρχιτέκτονας και εμπνευστής της πράσινης στέγης της Ford, η οποία εξοικονομεί για την εταιρεία περί τα 50 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, για έξοδα που θα έδινε τόσο σε κλιματισμό, όσο και στην παροχέτευση των όμβριων υδάτων.

Λίγο βορειότερα, το δημαρχείο του Τορόντο εγκατέστησε το 2000, μια πράσινη στέγη στο κεντρικό του κτήριο, σε μια επιφάνεια 297 τμ., ενώ στις 26 Μαΐου 2009, η ίδια πόλη ήταν η πρώτη που θέσπισε νόμους για την εφαρμογή και την εγκατάσταση φυτεμένων δωμάτων στις νέες κατασκευές.

Fairmount Hotel VancouverΕπίσης, στον Καναδά, το υπερπολυτελές και υπερσύγχρονο ξενοδοχείο Fairmount Waterfront του Βανκούβερ, έχει αξιοποιήσει την πράσινη στέγη του για παραγωγικούς σκοπούς, φυτεύοντας αρωματικά φυτά, λουλούδια και ζαρζαβατικά, που του εξοικονομούν περί τα 30.000 δολάρια ετησίως σε προμήθειες, ενώ παράλληλα προσφέρει στους ενοίκους έναν επιπλέον χώρο αναψυχής. Το φυτεμένο δώμα του ξενοδοχείου εγκαταστάθηκε το 1994 σε μια επιφάνεια 194 τμ. και κόστισε 25.000 δολάρια.

Στην αγορά ακινήτων

Fukuoaka BuildingΣτην Ασία, το νεότερο οικολογικό καμάρι της Ιαπωνίας είναι το κτήριο ACROS στην πόλη Φουκουόκα, με τα 35.000 φυτά που ανήκουν σε 76 διαφορετικά είδη. Το ACROS, που δεσπόζει στον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, από την πίσω πλευρά μοιάζει σαν ένα οποιοδήποτε σύγχρονο οικοδόμημα από ατσάλι και γυαλί. Αλλά από τις υπόλοιπες πλευρές του είναι ορατή η κλιμακωτή πράσινη στέγη του, που φτάνει από την κορυφή μέχρι το επίπεδο του δρόμου και γίνεται ένα με το πάρκο που συνορεύει με το κτήριο, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες.

Επιπλέον οι φυτεμένες ταράτσες του ACROS συντελούν σημαντικά στον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου, σε σχέση με κατασκευές ανάλογου ύφους και μεγέθους, καθώς τα φυτά διατηρούν την εσωτερική θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο.

Όπως τονίζουν και οι αργεντινοί αρχιτέκτονες του ACROS, της εταιρείας Emilio Ambasz & Associates, πρόκειται για μια δυναμική νέα λύση σε ένα κοινό πρόβλημα των σύγχρονων πόλεων: ο συνδυασμός της επιθυμίας του επενδυτή για κερδοφόρα αξιοποίηση του χώρου με την ανάγκη του κοινού για ανοιχτούς χώρους πρασίνου και την ανάγκη του πλανήτη για βλάστηση.

Οι Έλληνες πρωτοπόροι

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ένα ελάχιστο δείγμα της εφαρμογής των φυτεμένων δωμάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν πάρει το Υπουργείο Οικονομικών, ο Δήμος Ελευσίνας, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, όπως η ναυτιλιακή Falcon, στη Γλυφάδα και το αρχιτεκτονικό γραφείο του "261", στο Μετς, για τα πράσινα δώματα των οποίων είμαστε υπερήφανοι. Παρότι για τη χώρα μας, οι φορείς αυτοί  ανήκουν στην αιχμή της πρωτοπορίας, είμαστε σίγουροι ότι άμεσο μέλλον όλο και περισσότεροι οργανισμοί θα ακολουθούσουν το παράδειγμά τους.

 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it   -  τηλ:  694 7225590  &  210 7250863

 

 
Joomla Templates: by JoomlaShack