Μελέτες |
![]() |
![]() |
![]() |
Η σημασία της χρήσης φυτεμένων στεγών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κλιματισμού και μόνωσης των στεγών των σύγχρονων πόλεων αντανακλάται στο πλήθος των μελετών που διεξάγονται τακτικά από εγκεκριμένα επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Καθώς η διεθνής βιβλιογραφία εμπλουτίζεται διαρκώς με ολοένα και περισσότερες αποδείξεις για τα οφέλη των φυτεμένων δωμάτων, παραθέτουμε στη συνέχεια ένα δείγμα από τις πιο σημαντικές σχετικές έρευνες. Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν - State University of Michigan
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Παρότι η πράσινη στέγη που εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι του 2008, καταλαμβάνει μόλις το 52% της επιφάνειας της οροφής (650 τμ.) εξοικονόμησε 5.630 ευρώ από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της έρευνας, η διαφορά θερμοκρασίας που προκύπτει μεταξύ της φυτεμένης και της μη φυτεμένης επιφάνειας της στέγης φτάνει τους 18 βαθμούς κελσίου (37 και 55 βαθμοί κελσίου αντίστοιχα). Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας για τον τελευταίο όροφο του κτιρίου μπορεί να υπερβεί το 50%.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τα αντίστοιχα αποτελέσματα με την έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειξε και η έρευνα που διηξήγαγε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ), Κωνσταντίνος Κίττας με τον Θωμά Μπαρτζάνα, Εντεταλμένο Ερευνητή του ΚΕΤΕΑΘ, με θέμα την ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση των ελληνικών κτηρίων γενικότερα, η οποία δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2009.
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι σε ημέρα καύσωνα το καλοκαίρι του 2001, όταν η ατμοσφαιρική θερμοκρασία έφτασε στους 35°C, η επιφάνεια του δώματος χωρίς πράσινο έφτασε τους 70°C. Αντίθετα, την ίδια μέρα και με τις ίδιες συνθήκες, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του φυτεμένου δώματος κυμάνθηκε από 25-30°C. Αυτό συνέβη επειδή τα φυτά έριχναν τη σκιά τους και παρείχαν θερμομόνωση στο κτίριο. Επίσης, το καθημερινό εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας μειώθηκε από 46°C στο μη φυτεμένο δώμα, σε μόλις 6°C. Αυτό έχει συνέπειες για τη ζωή του κτιρίου καθώς μειώνει σημαντικά τις καταπονήσεις από τις θερμικές συστολές και διαστολές. (Liu, 2002). Ο Ντάστι Γκέντζ (Dusty Gedge), συνιδρυτής του ανεξάρτητου βρετανικού οργανισμού ερευνών για τις πράσινες ταράτσες, Livingroofs.org, δήλωσε ότι το Δημαρχείο του Σικάγο δε χρησιμοποιεί πια κλιματιστικά μηχανήματα λόγω της φύτευσης του δώματός του. Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε πως εταιρείες που έχουν τοποθετήσει πράσινα δώματα, δηλώνουν ότι στον χώρο κάτω από το φυτεμένο δώμα έχουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας πάνω από 25%. Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σε επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από την ερευνήτρια, Άννα Σπάλα στου Παν/μίο των Ιωαννίνων, βρέθηκε μείωση κατά 40% του κόστους ψύξης σε κτίριο γραφείων στην Αθήνα, από την μετατροπή του συμβατικού δώματος σε φυτεμένο.
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
- τηλ. 694 7225590 & 210 725086 |